CQB I

13.02.2009 09:33

 

Boj budovách vyžaduje tvrdý a èastý trénink, ale i tak se dají najít chyby, proto jej pøíslušníci zásahových trénují dnes a dennì. Proto je takøka nemožné nauèit se taktiky v barákách pouze ètením. Ale pøesto pøihodím tento èlánek do „mlýna“ aby jste mìli aspoò minimální pøehled taktik vnikání do místností, schody, obsazování barákù atd.

Osvìtlení
Jelikož vìtšinou pøi zásahu bývá vypnutý elektrický proud je dùležité osvìtlení napøíklad baterka pøidìlaná na boku zbranì. Má to dva významy, jeden dùležitý, když ve tmì na vás posvítí nìkdo baterkou jste „dezorientován“ ochromen, a nevidíte kdo je pøed vámi, kolik lidí atd. A druhý úèel je že vidíte tam kde je tma :-)
Svítilna se taky hodí napø. v kouøi èi slzném plynu. Ale každopádnì se i k baterce hodí kvalitní kolimátor.

Neprùstøelné štíty
Nìkdy pøi obsazování schodù èi jiných záludností je potøeba neprùstøelného štítu, tyto štíty mají nìjaké výhody a nevýhody jednou z nevýhod je že nejste chránìní z vrchu, a ani vaše nohy nejsou kryté.Pøesto existují rùzné fígle kde se tímto nepøíjemnostem dá zabránít.
Schody, kde hrozí napadení z obou stran vytvoøí dva muži ze štítù písmeno V.
Chodba, kde hrozí napadení z jedné strany sestaví muži ze dvou štítù L.
Napadení shora, tam kde hrozí napadení shora se dá udìlat tzv. „želva“ pøièemž jeden muž drží štít nad hlavami, a druhý smìrem dopøedu.
Na tyto štíty je dùležitý výcvik pro koordinaci pohybu.

Vnikání do místností – BUTTONHOOK
Buttonhook je taktika kde se silueta postavy objeví ve dveøích pouze na malinkou chvilku. Ale chce to cvik jelikož je tìžké míøit do místnosti a k tomu zaboèovat za zeï kde jste stáli.


Vnikání do místností – CROSS-BUTTON
Cross-button je úèinným manévrem v situaci, kdy jsou dveøe v blízkosti zdi a oba muži musí vstupovat ze stejné strany. Je bohužel pomalý.


Vnikání do místností – CRISSCROSS
Manévr Crisscross má tu výhodu že každý z mužù vidí tu èást místnosti do které má vstoupit. Pøi vniknutí dovnitø by mìl postoupit do takového místa odkad mùže ovládat svoji polovinu. Tato technika vyžaduje cvik aby jste do sebe nevráželi.


Pøiblížení k baráku
Nejlepší je 7 èlenná skupinka, pokud se ovšem nejedná o nìjaký mega barák.
K baráku bìžte pokud možno co nejrychlejší cestou, a co nejsvižnìjším krokem, až skoro bìhem!!
Snažte se krýt to místo kam bìžíte, levou a pravou stranu + vrchní patra.
V zadu nechte poslední dva èleny, jeden kryje druhé patro, a druhý mu kryje záda.
Nechte je pokud možno nìkde na rohu baráku, ale nìkde v køoví, a tak daleko aby pohodlnì vidìli na obì strany baráku a do druhých pater.

U baráku
U baráku se rozmístìte tak že,
1. – Kryje vše pøed sebou (podél stìny), ale nekryje druhé patro!
2. – Kryje druhé patro, nad prvním a až nad sebe…
3. – Kryje prostor od baráku tzn. kryje skupinu proti napadení mimo barák.
4. – Kryje znovu vrchní patra ale zády k prvnímu a druhému
5. – Poslední kryje skupinì záda.

Je to v podstatì takový zrcadlový obrázek…























Vnikání do baráku
Pøedchozí formaci u baráku se snažte držet v podstatì až do té chvíle než vlezete do baráku.


1. Muž v èele. Nejlepší je mít pouze pistoli aby mìl jednu ruku volnou pro práci se zrcátkem, aby mohl prozkoumat co je za rohem, nebo na házení granátù. Je v podstatì první proto reaguje jako první na nepøátelskou palbu pøi vstupu do místnosti
2. Støelec. Muž který postupuje jako druhý, nejlépe s automatem a a pøi vstupu zamìøuje na pøípadné další cíle. Muž èíslo jedna a dvì musí spolu cvièit, a trénovat støelbu aby neohrozili jeden druhého.
3. Velitel teamu. U velitele je jedno jakou má zbraò a? už krátkou nebo automat, hraje roli dalšího støelce, který se zamìøí na nebezpeèí jež se zatím nepodaøilo eliminovat prvním dvìma mužùm. Jeho pozice mu umožòuje rychle reagovat na momentální situaci zmìnou taktiky vstupu. Dále pomáhá pøemoci nepøítele aby mohli první dva muži postupovat dál.
4. Støelec. Ètvrtý muž teamu je vyzbrojen samopalem nebo brokovnicí na vyrážení zámkù (v as nereálné, nebo pokud jste opravdu dobøe finanènì založená jednotka tak možná) V pøípadì že jsou držení rukojmí (v AS asi tìžko) tak støílí pouze pistolí (jelikož by ho tou brokovnicí pøizabil) dále má za úkol ¡péèi¡o podezøelé.
5. Zadní hlídka. Pátý muž vìtšinou bývá vybaven beranidlem èi nìèím podobným na vyrážení dveøí, které po použití odhodí a pøipojuje se k teamu. Zajiš?uje team zezadu a hlavnì zaskakuje tam kde je tøeba.

Vstup pìti mužù
Pøi vstupu pìtièlenného teamu muži è. 1 a è. 2 pronikají do první místnosti technikou Gross-Button ostatní zajiš?ují chodbu za nimi. È. 1 který vstupuje do místnosti jako první útoèí na nepøítele, a èíslo dvì (muž ze samopalem) zahajuje palbu.


Jakmile první místnost, muži 3,4 postupují do druhé místnosti Muži 1,2 zajistí podezøelého a celou místnost. Muž 5 zajiš?uje východy z ostatních místností.


Další vìc která se dá u dobívání baráku je „slaòování“ ale jelikož asi nikdo z nás nevlastní vrtulník, tak se to v AS moc nevyužije.

Správný postup k nepøehlednému rohu
























To je k tomuto dílu vše, tak doufám že vám tento díl aspoò trochu pomùže a v pøíštím díle probereme výstroj a výzbroj.

 

 

 Zdoj. www.vseoairsoftu.net

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.