Hop - Up systém

09.02.2009 11:22

 

Hop-up (Higher operating power) je metoda působení na kuličku, která zvětšuje dolet bez použití dodatečné energie, využívající zpětné rotace kuličky. Na následujícím obrázku je znázorněn let kuličky bez použití systému Hop-Up.

Zpětné rotace se dosáhne pomocí gumové resp. silikonové překážky, která se nachází ve vrchní části začátku hlavně, o kterou zavadí kulička, viz obrázek.

Tření na vrchní části kuličky je větší na spodní části a proto dochází k rotaci kuličky. Rotace pomáhá kuličce se při letu bránit gravitační síle, která ji táhne dolů.

Proto má rotující kulička ve srovnání s nerotující větší dolet. V základě tohoto principu je fyzikální princip Bernulliho, který vysvětluje teorii síly nadnášecí křídla. Když rotující kulička prochází atmosférou hustota vzduchu nad kuličkou je nižší, než pod ní. Proto vzniká síla, která zvedá kuličku, která se brání gravitační síle, která působí na každý předmět dle známého vzorce 9.81m/s^(2).

Hop-Up gumičky se vyrábějí z různých materiálů, nejčastěji na bázi silikonu. Existuje široká škála gumiček použitelných v závislosti na klimatických podmínkách. Jsou navlečeny na konci hlavně metodou za tepla či za studena a poté vloženy do Hop-Up komory zbraně. Hlaveň je proti vysunutí nebo pootočení v komoře zajištěna zámkem.

Nastavením přítlaku na Hopovou gumičku lze snadno seřídit dráhu letu dle typu a hmotnosti střeliva a aktuálních klimatických podmínek.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.