Přiblížení a vstup do budovy

13.02.2009 12:15

 

Pro přípravu akce je důležitá rekognoskace terénu a objektu. Rekognoskace je způsob získávání informací o daném místu incidentu. Místu incidentu se říká lokalitě, kde je předpoklad, že se zde zdržují osoby nebo pachatelé závažné trestné činnosti. Rekognoskace terénu a objektu musí zpravidla zahrnovat souhrn veškerých dostupných informací o daném místě a údaje budou rozšířeny též o stručný nákres této lokality, který bude zachycovat vyvážený výčet možností zejména pro přiblížení a možnost vstupu do objektu. Informace musí přesně identifikovat to místo, na které se bude provádět zákrok, nebo prohlídka budovy, terénu apod. (z praxe jsou známé případy, kdy byl mylně označen jiný objekt).
Popis objektu, určení hlavního vchodu, popis stran. “A“ je vždy hlavní vstup do budovy, a to i v případě, že je do objektu více vchodů, jeden je vždy hlavní. Zbytek je pode hodinových ručiček.
Před zahájením vlastního přiblížení k místu incidentu, je důležité zajištění všech rizikových prostor v bezprostřední blízkosti objektu. Možností, jak tento úkol provést, je součinností spolupráce např. s policii, která provede širší uzávěrku a zajistí veškeré příjezdové komunikace a možné přístupové cesty k místu provádění zákroku. Zásahová skupina bude vycházet z výsledků, které jsou dostupné o místě určení, a sestaví vlastní postup zajištění tak, aby byli pokryty veškeré rizikové sektory v dané oblasti, např. okna, dveře a okolí v blízkosti zájmové budovy. V průběhu přesunu k objektu a zejména při tiché variantě přiblížení, je nutné vyhýbat se takovým překážkám, které jsou v blízkosti, a mohli udělat hluk: Akce by se mohla narušit, a akce by nabrala úplně jiný směr. Zásahová skupina se musí velmi pečlivě seznámit s těmito skutečnostmi a zejména s prostředím, ve kterém se bude pohybovat. Postup bude vyházet z dosažených informací, které si zásahový tým obstaral před zahájením akce.
Nesmíme opomenout roli pozorovatele, nebo umístění odstřelovače, který v případě náhlé změny, v blízkosti objektu bude upozorňovat zásahový team na podobnou skutečnost. Skupina se musí přizpůsobit náhlím změnám, aby neprozradila svoji přítomnost a v případě potřeby zvolila jinou variantu nebo zahájila okamžitý útok na budovu.
Výhled pachatele z okna. Tento případ musí vždy zaznamenat pozorovatel a odstřelovač by měl na změnu měl okamžitě reagovat. Důležité je mít smluvené a nacvičené signály např. OPU zelená: Tento signál je pro odstřelovače který má zelenou, zásahoví tým pouze sníží svoji pozici a jistá další prostory.

Přiblížení k objektu.
První fáze útoku zahrnuje širší zajištění venkovního prostoru před budovou, dalším úkolem je přesun k objektu a přední jištění tvoří vnější uzávěru až do místa vhodné pozice tzv. výchozího bodu.

Tiché přiblížení k objektu nám ve fázi útoku umožní dokonalé využít momentu překvapení. Pachatelé nebo osoby uvnitř objektu nesmí mít tušení že se proti nim vede skutečný zákrok. V případě tiché varianty jsou důležité taktické zásady chování pohybu ve skupině. Obecné zásady jsou především tichá chůze, nášlapy, pomalé pohyby, prvky neverbální komunikace, vzájemné zajišťování a přecházení rizikových prostor atd. K objektu se přibližuje vždy z boku.

autor: CQB - SCA Petr Holoubek
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.